Zzp’er tijdens een pandemie

Zin om weer aan de slag te gaan! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn agenda is bijna helemaal leeg. Gelukkig gaan mijn gastlessen voor het Noorderpoort online door en maak ik tutorials voor Vrijdag. Daarmee heb ik toch nog een inkomen. Ik ben 34 jaar, morgen 35 jaar :} en heb geen vast inkomen, een contract of pensioen (wat is dat?). En toch kochten wij in deze pandemie ons eerste huis! Zijn we gek geworden?!

Zorgen over ons dagelijkse leven en de toekomst van mijn ondernemerschap (ze lijken eindeloos).

Natuurlijk heb ik slapeloze nachten, zorgen over geld, het vergaan van de wereld. Is er plek op de nieuwe crèche? Heb ik nog wel genoeg ideeën? Ben ik nog interessant voor opdrachtgevers? Staat de koolstofmonoxidemelder aan? Zorgen over ons dagelijkse leven en de toekomst van mijn ondernemerschap (ze lijken eindeloos). Toch haalt deze zelfstandigheid het beste in mij naar boven. Steeds weer op zoek moeten gaan naar nieuwe klussen, ideeën en technieken. Het houd mij scherp, geeft energie, maar vermoeid ook. Nu staat alles stil, drie weken heb ik nauwelijks iets geproduceerd. Er kwam niets uit. Ik ben wat gaan klussen en mijn studio op gaan ruimen. Drie auto’s vol gingen naar de kringloop. Drie keer een Opel Corsa, zo’n kleine met drie deuren, dus valt best mee.

Klussen met een peuter geeft een extra dimesie.

Illustraties maak ik niet alleen voor mezelf.

Tijdens het opruimen van mijn studio kwam ik veel oud werk tegen. Mijn God, wat zat daar veel rommel bij. Het staat ver van mijn huidige werk. Je zou kunnen zeggen dat ik gegroeid ben. En zo hoop ik ook over tien jaar weer mijn studio op te ruimen (10 jaarlijkse opruiming is in mijn ogen prima, laten we het niet te gek maken). Oud werk tegenkomen en zien dat je gegroeid bent en voelen dat je weer verder wilt groeien tot ver na je pensioen. (Want wat is dat?)

De potloden en iPad trek ik weer uit de kast. Illustraties maak ik niet alleen voor mezelf. Ze horen ergens bij. Een verhaal, een geboorte, een actie of een game! Bezig met plannen maken, de agenda weer proberen te vullen en ons nieuwe huis in gedachten alvast inrichten. Even de focus op al het leuke! Ik houd moed, jullie ook?!