Vitaal oud worden in Ulrum – Live tekenen

Stel je woont in Ulrum en je wilt er blijven wonen, ook nu je wat ouder begint te worden. Waar droom je van, wat zijn je wensen? Hoe word je vitaal oud in Ulrum? 

Ruimtevolk vroeg mij of ik live wilde komen tekenen tijdens Dorpenlab. Het was een avond waarin bewoners en andere ervaringsdeskundigen, initiatieven, dromen en kennis deelden. 

Ulrum heeft geen supermarkt meer.

Ulrum ligt zo’n halfuur, met de auto, van de stad Groningen. Mooi dorp met fijne bewoners, ik heb er een aantal ontmoet dus ik kan het weten. Het bejaardentehuis dat in Ulrum stond is afgebroken, er is geen nieuwe voor in de plaats gekomen. Ulrum heeft geen supermarkt meer. Gelukkig komt Adolf geregeld met de SRV wagen naar de dorpsbewoners toe. “Maar Adolf wordt ook een dagje ouder en hij heeft nog geen opvolger.” vertelde een dorpsbewoner mij. 

Francie Kaaijk-Jacobs van Goud Oud in Warffum was de inspiratiebron en de ervaringsdeskundige van de avond. In Warffum is men bezig met het realiseren van zorghofjes. Hofjes waarin oudere dorpsbewoners veilig en verzorgd in hun eigen dorp kunnen blijven wonen. Zo’n zorghofje zou dat ook wat voor de Ulrummers kunnen zijn?

De poster geeft een overzicht van de belangrijkste dingen die langs kwamen op de avond. 

In de loop van de avond kwamen de bewoners zelf aan het woord. In groepen werden wensen en dromen op grote vellen papier geschreven. Er waren ook vragen. “Hoe kunnen we onze eigen tuinen blijven onderhouden?” en “Hoe blijven we elkaar ontmoeten, nu de (super)markt en het cafe weg zijn?”

De avond heb ik vastgelegd in een poster. Met de live gemaakte tekeningen heb ik in mijn studio geschoven, met woorden heb ik geknipt en geplakt. De poster geeft een overzicht van de belangrijkste dingen die langs kwamen op de avond. 

Ik ben benieuwd hoe Ulrum verder gaat. Het bruist er van de dromen en de ideeën, het was met mijn potlood bijna niet bij te houden. Zet hem op!

Kon u niet bij deze avond zijn maar wilt u wel weten wat er besproken werd? De poster is hier te downloaden.