Vierkant is het nieuwe A4’tje

De keren dat ik als kunststudent op mijn fiets zat met doeken onder de snelbinders, kokers om mijn nek en koffers op mijn rug zijn niet meer te na te tellen. Het waren er veel, ontzettend veel.  Alles vervoerde ik op mijn fel groen gespoten fiets. Goed ingepakt want stel dat het ging regenen. Was al je werk voor niets.

Ik was zeiknat na zo’n presentatie. 

Fietszweet nauwelijks opgedroogd, begon het zweten van het opbouwen van mijn portfoliopresentatie. Daarna glibberde ik bijna direct door naar de presentatie waarin je vier keer per jaar de beoordeling van je docenten ontving. Ik was zeiknat na zo’n presentatie. 

Ook nu sjouw ik vaak met mijn werk of materiaal. Inmiddels ben ik een trotste bezitter van een bakfiets én een auto, dat maakt het wat makkelijker En veel werk is nu digitaal, dat scheelt ook een hoop sjouwzweet. Toch vind ik het aangenamer om werk niet op een scherm, maar op papier te bekijken of te laten zien. Op papier is er aandacht voor je werk. Er is geen afleiding van inkomende berichten, reclame of doorklik linkjes bijvoorbeeld.

Mijn tip: plaats in je portfolio alleen werk waarvan je meer zou willen maken.

Fotofabriek vroeg mij om een product van hun te testen en daarover te bloggen. Een goed moment om een papieren portfolio te maken dus. Zo’n boek is makkelijk in elkaar te zetten op de site van Fotofabriek. Een selectie van mijn werk maken vond ik moeilijker. Kill your darlings gaat in dit geval niet op, want in een portfolio gaat het juist om de darlings. Mijn tip: plaats in je portfolio alleen werk waarvan je meer zou willen maken. Hiermee laat je aan de kijker zien wat je kan én wat je wil.

Veel van mijn huidige werk is vierkant. Komt door Instagram. Ik ben er aan gehecht geraakt. Vierkant is het nieuwe A4’tje. Daarom koos ik voor een vierkant boek, met glanzend omslag en matte bladzijdes. Hierop komen foto’s en illustraties echt beter uit vind ik.

Na het uploaden van mijn boek kreeg ik een bericht van Fotofabriek. Er zouden witranden om mijn omslag komen zoals mijn bestelling nu was. Mijn eigen fout, ik deed twee dingen tegelijk om 23 uur ’s avonds. Heel fijn dat de drukkende partij (ik had hier graag een drol emoji geplaatst) nog eens naar je product kijkt dus. Dit is voor mij een van de kenmerken van een goede drukker. 

Mijn portfolioboek, zojuist bezorgd en ligt naast mijn bord op de keukentafel. Ik heb het al meerder keren met aandacht bekeken. Het ziet er goed uit en dit komt niet alleen door de content (schept op).