Achter de schermen ‘Vrouw met Kat”

Het beeld ‘Olga met kat’ kende ik van langs fietsen. Toen de weg vlakbij mijn studio was opgebroken en ik er tijdens mijn lunchwandelingen vaak langs liep, bekeek ik het eens van alle kanten. Mooi is het eigenlijk. Geïnspireerd volgde een zoektocht naar het verhaal achter dit beeld. Een aantal maanden later, leg ik de laatste hand aan de animatie die ik maakte van en over dit beeld. In deze blog schrijf ik wat ik tegenkwam over ‘Olga met Kat’.

Olga is een hoofdpersoon in Turks fruit. Hoe ging die roman ook al weer? Ik las het beeldverhaal van Dick Matena.

Tekeningen uit Turks fruit een beeldverhaal door Dick Matena

Daar stond ze beschreven en afgebeeld, Olga met kat. Over een net geboren Bergeendje dat Olga als zijn moeder beschouwde. Ze waren onafscheidelijk. “Zelfs over straat als ze naar de bakker ging liep hij mee en veroorzaakte verkeersopstoppingen.” De hoofdpersoon uit Turks fruit werkt aan het beeld Olga met kat. Op een dag loopt hij achteruit om het beeld van een afstand te bekijken en trapt op het eendje. Eend dood, Olga ontroostbaar.

Of Jan Wolkers de boel romantiseert weet ik niet. Een goede verhalen verteller bouwt en draagt over las ik eens. In Turks fruit schrijft Wolkers: “Ik geloof dat daarom dat beeld van die vrouw met de kat zo innig is geworden. Want ze stond zo droevig te poseren en het liet haar maanden niet los.” 

Is het nou ‘Olga met kat’ of ‘Vrouw met kat’? Olga is bekend bij groot publiek. Olga van Wolkers. Officieel heet het beeld Vrouw met kat. Maar ik denk dat het in de volksmond al gauw ‘Olga met kat’ werd. Of de bordjesmaker heeft stiekem artistieke vrijheid genomen.

Uit: Werkkleding 1994. Plaatsing ‘Vrouw met kat” in Groningen.

Olga is een samensmelting drie vrouwen uit Wolkers leven. Zijn tweede vrouw Annemarie, zijn derde vrouw Katerina en de fotografe en dichteres Ida Sipora Schaake.

De kat heeft echt bestaan. Ze droeg de naam Voske en is door Wolkers in 1957 gekocht in een dierenwinkel vlakbij de Albert Cuypmarkt. Voor Annemarie de vrouw die model stond voor het beeld Olga met kat.

Uit: Werkkleding 1994. Voske en Wolkers. Rechts Wolkers tweede vrouw Annemarie.

“Toen Annemarie Wolkers had verlaten, plakte hij het plaatje van het beeld dat in het Stedelijk Museum in Amsterdam was geëxposeerd, naast zijn voordeur. Onder de bel van de Zomerdijkstraat 22 hing toen: ‘Jan Wolkers. Vrouw met kat’. Maar er had beter kunnen staan: ‘Jan Wolkers. Man met kat’. Volkskrant, Onno Blom (biograaf Wolkers) 11 mei 2016

Het beeld ‘Vrouw met kat’ of ‘Olga met Kat’ staat aan de Paterswoldseweg vlakbij de brug van de Ringweg.

Aan de animatie wordt momenteel nog gewerkt.